Staatssecretaris Van Ooijen bezoekt Zwartewaterland

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 7 juni een bezoek gebracht aan de gemeente Zwartewaterland. Wethouder Jan van der Poel ging met Van Ooijen in gesprek over de wijze waarop Zwartewaterland zich inzet voor het ontwikkelen van een gezonde basis voor iedereen.

Staatssecretaris Van Ooijen en wethouder Van der Poel

Samen met inwoners en zo’n 60 maatschappelijke organisaties zet de gemeente zich in voor een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. “Dit betekent bijvoorbeeld dat we onze inwoners stimuleren om voldoende te bewegen en gezond te eten”, legt wethouder Van der Poel uit. “Maar we vinden het ook belangrijk dat onze inwoners mee blijven doen in de samenleving en mentaal gezond blijven.”

Tijdens het werkbezoek kreeg staatssecretaris Van Ooijen een uitleg over een aantal Zwartewaterlandse projecten die als doel hebben om de gezondheidsachterstanden te verkleinen. Zoals Vitaal Verbonden Zwartewaterland. Inwoners krijgen hierbij via de huisarts of fysiotherapeut direct een doorverwijzing naar aangesloten welzijnscoördinatoren. Zij stellen met betrokkene een passend programma op, gericht op onder meer het verbeteren van de leefstijl en het tegengaan of voorkomen van eenzaamheid.

Kansrijke omgeving voor de jeugd

Om te zorgen dat inwoners een gezonde basis hebben, is het verder van belang dat inwoners in Zwartewaterland gezond opgroeien. Zonder het gebruik van middelen als roken, alcohol en drugs. Daarom werkt Zwartewaterland aan de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Van der Poel: “We trekken hierin op met het Trimbos Instituut, de GGD, lokale organisaties, ouders én jongeren. Samen werken we aan een gezonde, veilige en kansrijke omgeving voor de Zwartewaterlandse jeugd.”

De staatsecretaris was onder de indruk van de samenwerking in de verschillende projecten. “Zwartewaterland heeft een heel mooi preventiebeleid neergezet, met een ontzettend groot aantal partners. Wat wij op landelijk niveau hebben ingezet leidt hier lokaal tot heel veel mooie activiteiten! Ook goed om eens open door te praten over echtscheidingsproblematiek, wat dit doet met ouders en kinderen en wat we hier aan zouden kunnen doen. Ik hoop van harte dat de gemeente dit enthousiasme vasthoudt om een gezonde basis te creëren voor hun inwoners.”

Tevreden

Tijdens het werkbezoek werd verder ook de problematiek besproken rondom de jeugdzorg. Dit gebeurde in het bijzijn van huisarts Rook-van Ommen uit Hasselt, die de staatssecretaris een brief met haar zorgen over dit onderwerp had geschreven, en Margreet Breman namens ‘Har(d)t voor je relatie’.

Van der Poel keek tevreden terug op het werkbezoek van de staatssecretaris. “We hebben kunnen laten zien op welke manier we ons in Zwartewaterland inzetten voor een gezonde basis voor alle inwoners”, aldus de wethouder. “Waarbij het belangrijk is dat iedereen in de samenleving mee kan blijven doen en dat onze jeugd in Zwartewaterland kansrijk kan opgroeien.”