Maatschappelijke organisaties en de gemeente werken de komende tijd aan veel nieuwe ideeĆ«n voor een gezonde basis voor alle inwoners. Dat is de uitkomst van de Netwerkbijeenkomst, gisteren in Genemuiden. āHet is fantastisch dat de betrokkenheid zo groot isā, zegt wethouder Jan van der Poel. āDit helpt om samen de beweging van zorg naar gezondheid te maken.ā
Het is precies een jaar geleden dat de gemeente en zoān 50 organisaties in Zwartsluis het Preventieakkoord sloten. Zij spraken daarmee af om samen te werken aan een gezonde basis voor iedereen in de gemeente. Daaruit kwamen vervolgens verschillende initiatieven voort. De bijeenkomst van toen was ook het begin van de campagne Gezond en Gelukkig Zwartewaterland.
Gisteren tijdens de Netwerkbijeenkomst werd de balans opgemaakt van een jaar lang plannenmakerij. En er werden nieuwe ideeƫn bedacht, die de komende tijd verder worden uitgewerkt.
āEen gezonde basis betekent dat inwoners zoveel mogelijk gezond zijn en lekker in hun vel zittenā, legt wethouder Maarten Slingerland uit. āDaarbij hoort bijvoorbeeld ook dat mensen meedoen in onze samenleving. Werk, vrijwilligerswerk en voldoende inkomen zijn in dat opzicht belangrijk. Dit speelt ook op de achtergrond bij alle mooie nieuwe ideeĆ«n die we gisteren hebben gehoord.ā
De ideeĆ«n kwamen voort uit een beursvloer/inspiratiemarkt, waar organisaties elkaar konden ontmoeten. De opbrengst van de dag werd gepresenteerd voor een publiek van 120 professionals en vrijwilligers van ruim 50 verschillende organisaties. Jan van der Poel: āDe organisaties kwamen met zestien nieuwe initiatieven voor een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Een geweldige opbrengst. Nu is het zaak om al die voornemens om te zetten in concrete plannen.ā
Zo gaan OBS Aremberg en SKZ kinderopvang aan de slag met de doorontwikkeling van de brede buurtschool. Fysiotherapiepraktijk Fytac en vv Desz zetten āwalking footballā op voor inwoners die minder goed ter been zijn. En Welzijn Zwartewaterland en de Rabobank willen informatieavonden over cybercrime organiseren voor ouderen en mantelzorgers. En zo zijn er dus meer initiatieven.
Dit alles moet leiden tot nog meer beweging in de samenleving en een meer gezonde leefstijl met minder druk op de zorg. Dat is een uitdaging, voor organisaties maar ook voor inwoners zelf. Joyce de Ruiter, bekend van radio en tv, vertelde hoe zij haar eigen uitdaging wist om te buigen van een bedreiging naar een kans.
Verder was er een voorproefje van een nieuwe website over Gezond en Gelukkig Zwartewaterland, die over een dikke maand van start gaat. Deze nieuwe website helpt inwoners en organisaties de omslag te maken naar een gezonde basis. Bijvoorbeeld met allerlei activiteiten voor een vitale samenleving.
Maatschappelijke organisaties, inwoners en de gemeente zetten zich samen in voor een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Dit betekent dat iedereen zich zoveel mogelijk goed voelt. Dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de samenleving. En dat iedereen voldoende beweegt en gezond eet.