‘We nemen letterlijk de drempels weg’

 

Een veilige wegovergang, een speeltuin, de herinrichting van een straat of een aanvraag bij de gemeente. Het is niet vanzelfsprekend dat dit voor iedereen toegankelijk is. Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom hebben we een werkgroep Inclusie. “We proberen letterlijk en figuurlijk de drempels weg te nemen”, legt Marga den Boer namens de werkgroep uit.

 

De werkgroep Inclusie bestaat sinds 2020. En dat is nog steeds broodnodig ziet Thea Assink. “Bepaalde gebouwen zijn niet goed te betreden voor mensen met een beperking. En ook winkels zijn niet altijd even goed toegankelijk. Maar we willen ook inwoners én medewerkers van de gemeente blijvend bewust maken van hun eigen rol. Om hun bijdrage te leveren aan een toegankelijker Zwartewaterland.”

Thea is één van de 10 leden uit de werkgroep, die bestaat uit inwoners, vertegenwoordigers van maatschappelijke partners en medewerkers van de gemeente. De leden van de werkgroep zetten zich in om te zorgen voor een verandering. “We bespreken met elkaar zaken die we zien in de gemeente en binnen de samenleving. Bijvoorbeeld waar mensen tegenaan lopen, of waar wij kansen zien”, vertelt Marga den Boer.

 

Goed voorbeeld

“De route van de Schans naar het centrum in Zwartsluis is een goed voorbeeld hoe wij het verschil kunnen maken”, vertelt Ruud Moorman. De werkgroep maakte op deze route een ervaringsparcours tijdens de ‘Week van de toegankelijkheid’. Samen met medewerkers van de gemeente zijn daarna een aantal knelpunten op deze veelgebruikte route aangepakt. “Door dit soort initiatieven is er een stukje bewustwording gekomen”, zegt Carina Rijsdijk, die namens de JP van den Bentstichting deelneemt aan de werkgroep.

Maar er is nog altijd wel veel werk aan de winkel. Samenwerking met de gemeente is daarbij volgens de leden cruciaal. Carina: “We willen veel meer samen optrekken. Het mooiste zou zijn als we vooraf al betrokken zijn bij ontwikkelingen. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Of bij het schouwen van routes of gebouwen.” Klaas-Jan Pol vult haar aan: “Goed met elkaar in overleg is van groot belang. Ook voor de gemeente. Inclusie is nu eenmaal een verplichting. Het is daarom van belang dat er strenger wordt gekeken naar de zaken rondom toegankelijkheid waar een gemeente aan moet voldoen.”

 

‘Betrek ons tijdig bij je plan’

De werkgroep roept naast de gemeente , ook andere organisaties op om vooral betrokken te blijven. “We staan altijd open om mee te denken”, benadrukt Thea. “Mensen met een beperking zijn een onderdeel van de maatschappij. Zij willen op een normale manier mee blijven doen. We zien daarbij nog veel onbegrip. Dat komt ook door een bepaalde beeldvorming en verharding in de maatschappij. Het is zaak dat we deze groep niet zien als lastpakken, maar dat we omzien naar elkaar. En dat mensen met een beperking zich ook welkom voelen in Zwartewaterland. Als werkgroep kunnen we ons daar samen voor inzetten.” Carina: “Weet dat wij er zijn en betrek ons tijdig bij je plan!”

 

Over de werkgroep

De leden komen één keer in de 2 maanden bij elkaar. De werkgroep heeft daarbij een sterke focus op fysieke inclusie/toegankelijkheid. Maar ook op digitale en sociale inclusie/toegankelijkheid. Wil je meer informatie? Of wil jij de werkgroep ook inzetten? Neem contact op met Mieke Tennekes.