In de gemeente Zwartewaterland loopt momenteel het project Vitaal Verbonden Zwartewaterland. Hiermee wil de gemeente de verbinding tussen de eerstelijnszorg (huisarts, paramedici) en het welzijnsdomein verbeteren. Mensen met psychosociale klachten kunnen in de gemeente Zwartewaterland een doorverwijzing van de huisarts krijgen naar āWelzijn op Receptā. Een welzijnscoach voert gesprekken en begeleidt vervolgens naar passende hulp of activiteiten in de buurt. EĆ©n van die inwoners is Marja (67), zij vertelt hoe haar leven weer betekenis heeft gekregen.
Marja vertelt dat ze de huisarts bezocht omdat ze niet lekker in haar vel zat. Nadat haar man twee jaar geleden is overleden merkte ze dat ze somber bleef. Ze had een doorverwijzing naar een psycholoog verwacht, maar toen de huisarts vertelde over Welzijn op Recept was ze aangenaam verrast. āIk had er nog nooit over gehoordā, vertelt Marja, āmaar als de huisarts dat passend vindt bij mij, dan pak ik dat met beide handen aan! Ik wist sowieso dat ik iets moet gaan doen, want anders zakte ik verder weg. En dat wilde ik absoluut nietā.
De welzijnscoach van Welzijn op Recept nam contact op met Marja. Ze kwam een aantal keren bij haar thuis voor een gesprek. āEn dat heb ik als zeer prettig ervarenā, geeft Marja aan, āalleen al het praten met haar over dingen waarmee je niet bij anderen terecht wilt, over je verdriet bijvoorbeeld, dat scheelde al enorm.ā
Marja hoorde via de welzijnscoach over activiteiten die in Hasselt worden georganiseerd. Ze kende nog weinig mensen in Hasselt, omdat ze meer op Zwolle georiĆ«nteerd was vanwege haar werk. Omdat Marja de stap om aan een activiteit deel te nemen groot vond, heeft de welzijnscoach daarmee geholpen. āZe heeft mij geĆÆntroduceerd bij een crea-club. En de eerste keer is ze mee geweest. We hebben daar heel gezellig samen een kopje koffie gedronken met al die mensen en daarna is ze weggegaan. Het was een heel warm welkom.ā
Als Marja verder vertelt over de crea-club beginnen haar ogen te stralen. Ze vindt het fijn om te haken voor een goed doel, zo haakt ze kleding voor mensen uit OekraĆÆne en dekentjes voor stil-geboren kinderen. Ze heeft aan de crea-club zelfs twee vriendinnen overgehouden met wie ze buiten de club om ook thuis afspraken maakt om samen te haken.
Naast de crea-club is Marja nu ook eens per twee weken vrijwilliger in het verzorgingstehuis in Hasselt. Ze ondersteunt bij de creatieve activiteiten die worden aangeboden in het verzorgingstehuis. āDe ene keer is het schilderen en de andere keer is het spelletjes doen, dan is het tekenen en dan is het iets voor iemand maken. Een keer in de maand is er bloemschikken, de laatste vrijdag van de maandā, vertelt Marja enthousiast.
Marja wist van tevoren niet dat de huisarts haar kon doorverwijzen naar een welzijnscoach voor Welzijn op Recept. āIk denk dat ik er op tijd bij was. Dat ik niet zo diep weggezakt ben, dat je makkelijker kunt relativeren. Anders heb je misschien nog meer behoefte aan hulp. Maar dit was voor mij voldoendeā. Marja pleit dan ook voor meer bekendheid rondom Welzijn op Recept, omdat het volgens haar veel mensen met mentale problematiek kan helpen. Ze hoopt dat mensen die niet lekker in hun vel zitten sneller hulp gaan zoeken, als ze weten dat Welzijn op Recept ook een optie is. āWelzijn op Recept is nog lang niet overal bekend en het is gewoon laagdrempelig. Dat is fijn. Want heel veel mensen vinden de stap naar een psycholoog te grootā.
Wil jij weten of het iets voor jou is? Vraag je huisarts er dan naar.